Hoe creëer je digitaal toegankelijke e-mails?

In onze digitale samenleving is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot informatie. Dit geldt ook voor e-mails. Het is belangrijk dat e-mails digitaal toegankelijk zijn, zodat mensen met verschillende soorten beperkingen de informatie goed kunnen begrijpen. Er zijn verschillende partijen omtrent digitale toegankelijkheid, zoals Cardan. In dit artikel lees je hoe je digitaal toegankelijke e-mails kunt creëren.

7 tips voor digitaal toegankelijke e-mails

  1. Gebruik een duidelijke onderwerpregel. Een duidelijke onderwerpregel is belangrijk voor de lezer om te begrijpen waar de email over gaat. Gebruik een korte en bondige zin die het onderwerp van de email beschrijft. Vermijd woorden als ‘belangrijk’ of ‘dringend’, omdat deze niet duidelijk maken waar de email over gaat.
  2. Maak gebruik van heldere taal en vermijd jargon. Het is belangrijk om in je email duidelijk en begrijpelijk te schrijven. Vermijd vakjargon en afkortingen, en gebruik indien mogelijk eenvoudige woorden en korte zinnen. Als je toch technische termen moet gebruiken, leg deze dan uit.
  3. Maak gebruik van duidelijke opmaak. Gebruik opmaak om belangrijke informatie te benadrukken. Gebruik bijvoorbeeld koppen en subkoppen om de inhoud van je email in te delen. Maak ook gebruik van opsommingstekens om informatie overzichtelijk te maken.
  4. Zorg voor een goede contrastverhouding. Een goede contrastverhouding tussen de tekst en de achtergrond maakt de email beter leesbaar. Zorg dat de tekstkleur goed contrasteert met de achtergrondkleur. Vermijd ook patronen of achtergrondafbeeldingen die de tekst moeilijker leesbaar maken.
  5. Maak gebruik van alternatieve tekst voor afbeeldingen. Afbeeldingen kunnen een belangrijke rol spelen in een email, maar zijn niet altijd toegankelijk voor mensen met visuele beperkingen. Zorg daarom dat je altijd alternatieve tekst toevoegt aan afbeeldingen. Deze alternatieve tekst beschrijft de inhoud van de afbeelding, zodat mensen met een visuele beperking toch de informatie krijgen die ze nodig hebben.
  6. Vermijd het gebruik van alleen kleur om informatie over te brengen. Sommige mensen hebben moeite met het zien van bepaalde kleuren. Daarom is het belangrijk om niet alleen kleur te gebruiken om informatie over te brengen. Gebruik bijvoorbeeld tekst of symbolen om informatie duidelijk te maken. Kleurgebruik is een belangrijk deel van digitale toegankelijkheid van e-mails.
  7. Test je email op toegankelijkheid. Als je een digitaal toegankelijke email wilt maken, is het belangrijk om deze te testen op toegankelijkheid. Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je de toegankelijkheid van je email kunt testen. Zo kun je er zeker van zijn dat je email voor iedereen toegankelijk is.

Digitale toegankelijkheid; ook met een beperking

Het creëren van digitaal toegankelijke e-mails is niet alleen belangrijk, het is ook nog eens eenvoudig te doen. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je e-mails voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht eventuele beperkingen. Door toegankelijke e-mails te versturen, draag je bij aan het bereik van je e-mails, ook voor mensen met een beperking!

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *